Home » Åre

Åre

Åre är Sveriges alpina huvudstad. Hit kommer varje år tusentals turister för att utnyttja de fantastiska landskap som orten bjuder på.

Som namnet inger ligger Åre i tätorten Åre kommun. Centralorten i kommunen är dock inte Åre som man först kan tro, utan istället Järpen som ligger 25 kilometer öster om Åre.

Det var i slutet av 1800-talet som turismen satte fart till orten. På grund av att järnvägen byggdes ut kunde man enklare ta sig till dit. Sedan dess har platsen ökat stadigt i turism. Som den största fjällsportsorten i Sverige har den dessutom det största skidområdet.

Befolkningen i Åre är inte direkt hög. Med cirka 1400 invånader är Karamba är ett online casino orten av det mindre slaget. Det är under vintermånaderna som den vaknar till liv på riktigt. Då ökar antalet boende i tätorten med flera hundra procent.

Man kan alltså åka skidor i Åre. Både utför och på plan mark. Men det finns annat att göra också. Under resten av året är cykling och vandring väldigt populära sysselsättningar. Det är otroligt vackert i bergen även när snön smält. Dessutom har byn Åre ett brett shoppingcentrum, som man inte kan tro kan finnas på en så pass liten ort, och mängder med högklassiga restauranger.

I Åre kan du vandra på vackra vandringstigar, cykla på landsvägar eller cykla mountainbike downhill och cross country i olika svårighetsgrader, paddla kanot i sköna sjöar och floder, rida häst, testa på skärmflygning, SPA, shoppa, hundsläde, Zipline eller besöka Moosegarden. Det finns dessutom möjligheter att besöka Åres kända chokladfabrik eller upplevelsebadet och Saunaworld. Gillar du starka saker finns det snappsprovning eller varför inte en klassisk after ski? Åka snöskoter eller isklättring för den mer äventyrlige finns också tillgängligt.

Fakta:
Befolkning i Åre: cirka 1300
Befolkning i Åre kommun: 10200
Högsta topp: Åreskutan – 1320 meter över havet
Liftar: 42 stycken under vinter månaderna och 5 stycken året om
Längsta bana utför: 6,5 kilometer
Annordnade längdspår: 92 kilometer
Elbelysta längdspår: 17,5 kilometer
Högsta fallhöjd: 890 meter
Antal sovplatser: 31 000
Antal restauranger: cirka 50 stycken
Antal barer: cirka 15 stycken