Home » Västkusten

Västkusten

Västkusten. Bästkusten. Sveriges framsida. Det finns många fina namn för denna vackra del av Sverige. Med sitt världsunika landskap sträcker sig kusten över flera landskap och städer. Sveriges västkust, som i vardagligt tal helt enkelt heter ”Västkusten”, är kusten som sträcker sig över Bohuslän, Västergötland och Halland och som vetter ut mot Skagerrak och Kattegatt.

Flertalet kommuner och städer ligger längs kusten, med olika karaktäristiska drag och utstående identifikationer. Den största staden är givetvis Göteborg. Som Sveriges näst största stad finns här allt som en storstad ska ha. Det som inte finns är dock det som en mindre stad har, därför är de andra orterna nog så intressanta att besöka också.

Mest norrut, precis vid gränsen till Norge, ligger Strömstad. Strömstad är en stad som under sommaren växer enormt mycket. Mycket festande. Strömstad är norrmännens favoritstad, och Systembolagets butik i staden är den butik med högst omsättning.

Efter Strömstad kommer två mindre orter vid namn Tanum och Sotenäs, vilket följs av den lite större och kändare orten Lysekil. Lysekil är en populär badort och också känt för sitt fiske.

Fortsätter vi söderut längs kusten stöter vi snart på Uddevalla. En relativt stor stad i hjärtat av Bohuslän. Med 22 mil kust att upptäcka och en del stadsaktivitet finns här all möjlighet till att trivas!

Vi kommer sedan till några öar utanför Göteborgs kust. Orust, Tjörn och Öckerö, samt många andra mindre öar, är otroligt vackra platser, väl värda besök. Bro eller färja, vilket som är det värt att ta en extra sväng dit. Stenungsund ligger även därintill. Under sommaren är det självklart perfekt med alla badställen som fullkomligt svämmar över. Men under vintern är havet ett vackert skådespel.

Vi kommer sedan till Göteborg. Sveriges framsida och lilla London. Här finns allt du kan söka efter. Men också storstads-försvinnandet. Stanna några dagar och njut av staden.

Kungsbacka, en av de snabbast växande kommunerna i landet, ligger bara några stenkast söder om Göteborg. Med en stad som inte är direkt stor till arean eller till antalet människor som bor här har Kungsbacka kommun en enorm area med en otroligt stark växande befolkning, framförallt längs kusten. Kullavik, Särö, Vallda, Onsala och Åsa är några av alla ställen som växer.

Fortsätter vi färden kommer vi snart till kurortsstaden Varberg och Falkenberg. Varberg, med sin mysiga innerstad och sin stora fästning drar alltid mycket turister till sig, speciellt under sommarmånaderna. Falkenberg är känt för sitt laxfiske, men också för sina fina golfbanor. Intresserar detta dig är det väl värt ett besök. Varför inte avsluta dagen med ett kvällsdopp på en av alla de fina stränderna som staden har att erbjuda.

Är det dock stränderna i sig som är intressant ska du fortsätta ett tag till tills du når halmstad. Stora stränder så som Tylösand finns här, där sol och bad nästan blir som i södra Europa. Nöjeslivet i allmänhet är starkt i Halmsad.

Slutligen i vår resa kommer vi till Laholm och Båstad. Båstad, som med sin tenniscup blossar upp enormt under några få dagar, för att inta sitt lugn sedan igen.

Andra platser värda att svänga förbi är Kungälv, Fjällbacka, Marstrand och Smögen. Detta är några av de absolut mest besökta områdena på västkusten.